Hjälp och stöd
Det finns hjälp från samhället till den som är sjuk. Det beror på hur behoven ser ut och önskemål från den som är sjuk och er anhöriga. Här kan du hitta information och länkar som kan hjälpa dig när du letar efter stöd till den i din familj som är sjuk.
När en familjemedlem är sjuk och behöver hjälp kan ni få stöd från kommunen. Personen som är sjuk behöver göra en ansökan och det första steget är att kontakta en biståndshandläggare inom kommunen. Ni hittar kontaktuppgifter på kommunens hemsida. Efter utredningen där ni fått beskriva er situation och vilken hjälp som behövs fattas ett beslut om insats beviljas eller om det blir ett avslag. Om ni inte är nöjda med beslutet kan ni överklaga.
Nedan är några exempel på insatser man kan ansöka om:
- Avlösning: För att avlasta er anhöriga som tar hand om den som är sjuk kan socialtjänsten erbjuda avlösning. Det innebär att en annan person tar över omvårdnaden under en viss tid så att ni kan vila eller sköta egna ärenden.
- Boende: Det finns olika alternativ och boenden som ni kan diskutera med socialtjänsten för att hitta det mest lämpliga boendet. Det finns också möjlighet att få hjälp med ett tillfälligt boende med stöd och service för en begränsad period, exempelvis för avlastning.
- Boendestöd: Innebär att den som är sjuk både kan få motiverande stöd och praktisk hjälp hemma.
- Bostadsanpassning: Kanske behöver bostaden anpassas för att den som är sjuk ska kunna fortsätta bo kvar hemma.
- Dagverksamhet: Om din familjemedlem behöver sysselsättning eller socialt umgänge kan hen gå till en plats där det finns aktivitet och andra människor att träffa på dagen.
- Ekonomiskt bistånd: Om familjen har svårt att klara ekonomin på grund av sjukdomen kan socialtjänsten bevilja ekonomiskt bistånd för att täcka nödvändiga kostnader.
- Färdtjänst: För den som är för sjuk att resa på egen hand kan färdtjänst bli aktuellt. Då kan man få åka dörr till dörr i en särskild bil ibland tillsammans med andra.
- Hemtjänst: Den i familjen som är sjuk kan få hjälp med personlig omvårdnad såsom att klä sig, duscha och äta. Hemtjänsten kan också ge praktisk hjälp i hemmet med exempelvis städning och inköp.
- Kontakt med andra stödresurser: Socialtjänsten kan även erbjuda rådgivning och hjälp med att hitta andra stödresurser i samhället, såsom stödgrupper för anhöriga eller andra organisationer som kan erbjuda hjälp och stöd
- Kortidsvistelse: Ibland kan din familjemedlem behöva bo på ett annat ställe för en kortare tid. Antingen för att hen själv har behov av det eller för att du som anhörig ska få avlastning.
- Ledsagarservice och kontaktperson: Är insatser för att den som är sjuk ska kunna ägna sig åt fritids och kulturaktiviteter och/eller bryta social isolering.
- Personlig assistans: Din familjemedlem kan få hjälp i vardagen med saker som att klä på sig, äta och ta sig runt om hen har svårt att göra det själv.
- Trygghetslarm: Din familjemedlem kan få ett larm att ha hemma om något händer och hen behöver hjälp snabbt.
Insatserna ges utifrån olika lagstiftningar. Det vanligaste är Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)
Nationellt kompetenscentrum anhöriga har en navigeringskurs om kognitiv sjukdom/demenssjukdomar. Här kan du som anhörig få konkreta tips och råd om sjukdomarna men också om vilket stöd som finns från samhället.
Om din förälder blir sjuk kan de ha svårt att fatta egna beslut eller så blir det svårt längre fram. Det är därför bra att så tidigt som möjligt prata om och planera för framtiden.
- Framtidsfullmakt: En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som en person kan skapa för att bestämma vem som ska ta hand om ekonomi och fatta personliga beslut när man inte längre klarar det själv. Det kan handla om ekonomiska frågor, som att hantera pengar och fastigheter, samt personliga beslut, som att välja vård eller boende, om personen blir sjuk eller oförmögen att fatta egna beslut.
- Testamente: Om din förälder inte redan har upprättat ett testamente kan det vara klokt att göra det nu. Ett testamente kan säkerställa att deras önskemål om fördelning av tillgångar och egendom respekteras efter deras bortgång.
- Kontakta försäkringsbolag: Om föräldern har försäkringar, såsom sjukförsäkringar eller livförsäkringar, bör du kontakta försäkringsbolaget för att få information om vilka förmåner som är tillgängliga och hur man ansöker om dem.
- God/man förvaltare: När din förälder/familjemedlem inte längre kan ta hand om sin ekonomi kan tingsrätten besluta att utse en god man eller förvaltare för att hjälpa till med de uppgifter som föräldern inte längre kan klara av själv. Det kan innebära att hjälpa till med att fatta beslut om boende, vård och andra personliga frågor.
Läs mer om Framtidsfullmakt, anhörigbehörighet, god man och förvaltare här