Frågor och svar
Har du en fråga eller fundering? Vi svarar på dina frågor och behöver vi hjälp med någon fråga vi inte kan svara på skickar vi den vidare till experter såsom läkare, psykologer eller kuratorer, för att hitta den information du behöver. Du får ett svar till din mail och frågan kan även komma att publiceras här anonymt.
Att ta hand om dig själv och hantera din oro och stress när en förälder är sjuk är viktigt för ditt eget välbefinnande. Ge dig själv tillåtelse att känna dina känslor och var snäll mot dig själv.
- Sök stöd: Prata med någon du litar på om dina känslor och bekymmer. Det kan vara en annan familjemedlem, en vän eller en skolkurator. Att dela dina tankar och känslor med någon kan lätta på bördan och ge dig stöd.
- Hitta avkopplande aktiviteter: Ägna tid åt aktiviteter som du tycker om och som hjälper dig att koppla av och må bättre. Det kan vara att läsa en bok, lyssna på musik, måla eller utöva en sport.
- Ta hand om din fysiska hälsa: Se till att äta hälsosam mat, träna regelbundet och få tillräckligt med sömn. Att ta hand om din fysiska hälsa kan hjälpa dig att hantera stress och känna dig starkare och mer balanserad.
- Praktisera mindfulness eller meditation: Öva mindfulness eller meditation för att lugna ditt sinne och hantera din oro. Genom att fokusera på din andning eller på din kroppens känslor kan du släppa på spänningar och stress.
- Sök professionell hjälp: Om din oro och stress blir överväldigande och du inte kan hantera det på egen hand, tveka inte att söka professionell hjälp. En terapeut eller psykolog kan ge dig verktyg och stöd för att hantera dina känslor på ett effektivt sätt.
- Skapa en rutin: Försök att skapa en daglig rutin som inkluderar tid för vila, avkoppling och aktiviteter som du tycker om. Att ha en struktur i din dag kan hjälpa dig att känna dig mer kontrollerad och balanserad.
Att känna sig ledsen och orolig när en förälder är sjuk är en naturlig reaktion, men det finns sätt att hantera dessa känslor på ett hälsosamt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig att ta hand om dig själv och hantera din oro:
- Prata med någon: Dela dina känslor med någon du litar på, som en annan familjemedlem, en vän eller en kurator. Att prata om det som oroar dig kan göra att det känns lättare.
- Sök information: Försök att lära dig så mycket som möjligt om din förälders sjukdom. Ju mer du förstår, desto bättre kan du hantera situationen och känna att du har kontroll över situationen.
- Ta hand om dig själv: Kom ihåg att ta hand om din egen hälsa. Se till att äta regelbundna måltider, få tillräckligt med sömn och engagera dig i aktiviteter som du tycker om och som får dig att må bra.
- Hitta stödgrupper: Det kan vara till stor hjälp att träffa andra som befinner sig i liknande situationer. Det finns stödgrupper och forum både online och offline där du kan dela dina erfarenheter och få stöd från andra som förstår vad du går igenom. På YTAN har vi digitala stödgrupper där du kan träffa andra unga anhöriga och som leds av professionella.
- Be om hjälp: Kom ihåg att det är okej att be om hjälp och att ta emot stöd från andra. Du behöver inte klara allt själv, och det finns människor runt omkring dig som vill hjälpa till och stötta dig.
- Sök professionell hjälp om det behövs: Om du känner att din oro och ledsenhet blir för mycket och att du inte kan hantera det på egen hand, tveka inte att söka professionell hjälp. En terapeut eller psykolog kan ge dig verktyg och stöd för att hantera dina känslor på ett bra sätt. I varje kommun finns det anhörigkonsulenter vars roll är att stötta anhöriga. Du kan även vända dig till det team i sjukvården som din förälder tillhör för att få stöd i din situation.
En neurodegenerativ sjukdom är en typ av sjukdom som påverkar hjärnan och hur den fungerar. Det kan göra att hjärnceller bryts ner och fungerar sämre över tid. För din anhörige, det vill säga den personen i din familj som har sjukdomen, kan det innebära olika problem beroende på vilken sjukdom det är. Exempel på neurodegenerativa sjukdomar är Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, Huntingtons sjukdom och amyotrofisk lateralskleros (ALS).
Till exempel kan det göra att de har svårt att komma ihåg saker, att de blir skakiga eller stela när de rör sig, eller att de får svårt att prata eller förstå saker. Det kan också göra att de blir tröttare lättare eller får svårt att klara sig själva i vardagen.
I början kanske det inte märks så mycket på din familjemedlem som drabbas av sjukdom utan det är ganska mycket som vanligt. Symtom på sjukdomen kan komma smygande tills man en dag ser att saker som tidigare fungerat nu blivit allt svårare. Det kan handla om vardagliga saker som att laga mat, planera för veckan, röra sig eller att uttrycka sig. Det kan betyda att ni andra i familjen behöver hjälpa till mer än vanligt för att se till att allt fungerar smidigt. Det kan vara svårt att planera och känna sig trygg när det känns som att man inte har full kontroll över situationen.
Helt naturligt kan det finnas en hel del oro, osäkerhet och sorg kring situationen ni hamnat i och inför framtiden. Man kan reagera väldigt olika i en sådan här situation. Vissa visar mycket känslor och vill prata mycket medan andra försöker att inte tänka på det. Det finns inga rätt eller fel, utan vi alla hanterar känslor olika. En viktig sak är att söka stöd om du inte mår bra eller känner dig orolig. Gå in på Hjälp och stöd för att läsa mer vilken hjälp du har rätt till och vart du kan vända dig. Du kan även kontakta oss direkt under Kontakt.