Stöd där du bor
Det kan kan vara svårt att veta vart du ska vända dig om du behöver hjälp som ung anhörig. Här har vi samlat information, tips och länkar till verksamheter som kan vara värdefulla för dig.
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är till för dig som mår psykiskt dåligt. De som jobbar där kan hjälpa dig att må och funka bättre. De kan också göra utredningar för att ta reda på varför du mår dåligt och vilken hjälp du behöver.
Stöd till familjen
Om du eller någon du känner mår dåligt och inte får hjälp hemma kan du kontakta socialtjänsten i din kommun. Du kan hitta numret på kommunens hemsida. Man kan även ringa till växeln i sin kommun och be att bli kopplad vidare.
Socialtjänsten finns i alla kommuner i Sverige. De arbetar för att barn och unga ska växa upp i en trygg och god miljö. Om föräldrarna mår psykiskt dåligt, har ett missbruk eller utsätter sina barn för våld och övergrepp kan socialtjänsten hjälpa familjen. Det finns olika hjälp att få.
Här kan du läsa mer om hur Socialtjänsten hjälper familjer:
Socialtjänsten hjälper barn och familjer – Socialstyrelsen
Koll på soc är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak. Om socialtjänsten för barn och unga – Koll på soc (kollpasoc.se).
Anhörigstöd
Inom kommunens socialtjänst finns också hjälp för den som är anhörig till någon som är sjuk eller har en funktionsnedsättning. Det kan handla om olika slags stöd till exempel individuella stödsamtal, grupper för anhöriga, föreläsningar eller råd och information. Vänd dig direkt till din kommun och be att få komma i kontakt med den som arbetar med anhörigstöd. De kallas ibland anhörigkonsulent, anhörigsamordnare eller liknande. Socialtjänstlagen 5 kap 10 §
Det är inte alla kommuner som erbjuder anhörigstöd till den som är under 18 år. Du kan då i stället bli hänvisad till Skolhälsovården eller ungdomsmottagning eller liknande.
På din skola finns det ett elevhälsoteam med bland annat kurator och skolsjuksköterska. Man kan vända sig sig hit om man inte mår bra. De som ingår i elevhälsoteamet är vana vid att hjälpa och stötta just unga som har problem eller olika frågor och funderingar.
Om du är under 18 år har du rätt att få information, råd och stöd från sjukvården om din förälder har kontakt med sjukvård på grund av:
- psykisk störning eller funktionsnedsättning
- allvarlig fysisk sjukdom eller skada
- missbruk av alkohol eller annat beroendeframkallande medel eller spel om pengar
- eller utsätter dig eller en närstående till dig för våld eller andra övergrepp
Detta gäller också om din förälder eller någon annan vuxen som du varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider. Hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 §
Om du är över 18 år finns det också möjlighet att få stöd från sjukvården när din förälder är sjuk, både utifrån lagar och rutiner men inte minst utifrån den nationella anhörigstrategin.
Anhörigstrategin
Sverige har en nationell anhörigstrategi som gäller alla verksamheter inom vård och omsorg. Tanken är att stärka anhörigperspektivet och göra stödet till vuxna anhöriga mer lika.
Anhörigstrategin innehåller tre områden som också beskriver behov anhöriga kan ha:
- Att välfärdens insatser till den närstående som är sjuk fungerar bra.
- Att de insatser som den närstående får också har ett anhörigperspektiv vilket kan handla om att den anhörige får information, involveras i vården och att det som den anhörige gör för den som är sjuk uppmärksammas.
- Att den anhörige kan få stöd för egen del. Till exempel information, utbildning, samtalsstöd, ekonomiskt stöd och avlösning.
Randiga Huset är en ideell organisations har som syfte att ge stöd till barn och familjer som har eller kommer att förlora en viktig person i dödsfall. På Randiga Huset vet man att det är till stor hjälp att träffa andra som varit med om en liknande händelse i sitt liv. Här kan du få hjälp oavsett om du själv är drabbad eller känner någon som är det. Du behöver ingen remiss. Randiga huset finns i Göteborg och Stockholm.