Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. I Sverige idag har drygt 100 000 personer diagnosen. Det är en form av demens som gradvis försämrar förmågan att minnas, tänka och utföra enkla uppgifter.

Inte bara något som drabbar äldre

Bara i Sverige ser vi 20 000 till 25 000 nya fall av demenssjukdomar årligen, med Alzheimers sjukdom i toppen av listan. Hög ålder är den största riskfaktorn, cirka 40% av alla över 90 lever med någon form av demenssjukdom. Men det är inte bara de äldre som drabbas – cirka 10 000 svenskar under 65 har också diagnosen.

Varför heter det demens?
Ordet demens kommer från latinets de mens, som betyder utan själ. Det är ett samlings
namn för flera olika sjukdomstillstånd som leder till gradvis försämring av hjärnans funktioner och förmågor. Symtomen beror på sjukliga förändringar i hjärnan till följd av olika sjukdomar och skiljer sig från förändringar vid normalt åldrande.

Varför är det bättre att kalla det kognitiv sjukdom?
Begreppet kognitiv sjukdom beskriver bättre vad det är frågan om: kognitiv funktionsnedsättning till följd av vissa sjukdomar. Det signalerar dessutom tydligare respekt för den som drabbats. Men fortfarande används ofta begreppet demens, eftersom folk i allmänhet vet ungefär vad man menar då. I framtiden kommer begreppet att bli ovanligare.

Forskning tyder på att livsstilsval som regelbunden motion och hälsosam kost kan minska risken för att drabbas av en kognitiv sjukdom, eller åtminstone skjuta upp insjuknandet.

Att vara anhörig till någon med en kognitiv sjukdom är självklart utmanande på olika sätt. Här på hemsidan kan du läsa mer om Hjälp och stöd för dig som anhörig. Vi erbjuder även stödgrupper för dig som ung anhörig. Du kan även få kontakt med andra unga anhöriga via Facebookgruppen ”Ung anhörig i demensens skugga (18-30år)”

Läs mer om Alzheimers sjukdom på Alzheimerfonden

Läs också artikeln med Alzheimers forskaren Henrik Zetterberg under Min historia här på YTAN.